jablonka.cz
http://jablonka.cz/forum/

Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz
http://jablonka.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=365
Stránka 1 z 1

Autor:  simandl [ úte říj 14, 2008 9:16 ]
Předmět příspěvku:  Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

[flash=]!!! tento příspěvek se průběžně aktualizuje a je stále platný !!![/flash]

Pokud přemýšlíte o tom, že doma budete chtít lokální síť, s více počítači, tak budete potřebovat samostatnou krabičku.

POZOR DŮLEŽITÉ
Na těchto krabičkách je jeden port WAN a více portů LAN. Do naší sítě se připojujte pouze pomocí WAN a nikdy jinak. Ani pokud vám to přes WAN nebude fungovat (což je někdy při přinesení routeru z obchodu protože to není nastavené a nebo při poruše routeru), tak nezkoušejte zapojit přívodní síťový kabel do LAN. Na LAN portech je vaše lokální síť a defaultně tam většinou běží DHCP server a ten by způsobil fatální problémy pokud by byl zapojen do sítě jablonka.cz

WAN port má MAC adresu kterou nám musíte sdělit a my vám pro ní zprovozníme vše tak, aby to fungovalo.
Dále je potřeba mezi WAN a LAN nastavit NAT.

Doporučuji Vám koupit
Netis WF2780 Router WIFI AC/1200 DUAL BAND + 1GB LAN x4 za cca 950Kč
http://access-pointy.heureka.cz/netis-wf2780/

K dispozici pak máte další 4 porty LAN pro připojení vašich počítačů, které budou sdílet připojení. Tyto počítače budou mít IP adresy vaší interní domácí sítě za routerem, který na vašich LAN portech bude mít spuštěný DHCP server. Na vaší LAN, která je oddělená od naší LAN jablonka.cz vaším routerem, je DHCP server vaše věc a není to v rozporu s nařízením neprovozovat v LAN jablonka.cz DHCP server.

Nedoporučujeme používat wifi a nejlépe pokud wifi na tomto routeru rovnou vypnete protože jde o méně spolehlivé a pomalejší připojení. Ale pokud chcete wifi, tak si tam bezpodmínečně nastavte šifrované připojení WPA2 s heslem, aby nedošlo ke zneužití tohoto připojení.

-------------------------------------------------
Ten domácí router (DR) můžete provozovat ve více režimech. Všechny mají své, ale fungovat musí "dobře" všechny. Tedy pokud se vše nastaví správně.
Předpokládejme, že anténa/přípojka do bytu NATuje a směrem domů jede dhcp server. Pokud na ní připojíte přímo počítač, tak na počítači síť a internet funguje.
Pokud ne nemá cenu se snažit dál.
Dále:
A) Přívod máme bodnutý do WAN DR.
1) nastaví se DR mode bridge a vypne se DR dhcp a wifi DR se zahesluje. Vše doma se pak po připojení na wifi DR nebo LAN konektory DR nastaví z dhcp přípojky a síť a internet funguje.
2) na WAN DR se nastaví dhcp klient a mode router. Dále se nastaví na LAN DR NAT a dhcp server. Rozsah dhcp serveru LAN DR musí být jiný než rozsah který je na WAN DR! Jinak dojde ke kolizi a nefunguje to. Pokud je na WAN 192.168.1.X tak na dhcp server LAN DR nastav třeba 192.168.20.X rozsah. Prostě to třetí číslo v IP adrese musí být jiné.
Wifi DR se zahesluje. Vše doma se pak po připojení na wifi DR nebo LAN konektory DR nastaví z dhcp serveru DR a síť a internet funguje.
B) Přívod máme bodnutý do LAN DR. Radši nepoužívat!
Toto se použije jen pokud nejde nastavit mode brige DR a jde plně ovládat nebo vypnout dhcp server DR.
Dalším předpokladem je, že wifi DR je v bridgi s LAN DR.
Wifi DR se zahesluje.
1) Pokud nejde vypnout dhcp server DR tak je to špatné, protože pak je třeba dhcpd server nastavit tak, že jako gw nebude propagovat sebe, ale IP adresu přípojky (tu lze zjistit z údajů, které získá počítač přpojený přímo na přípojku) a bude přidělovat IP adresy jiné než dhcp přípojky. Je třeba zajistit, aby to do přípojky mimo váš byt nerozdávalo IP adresy.
Pokud to nejde tak DR zahoďte, nebo provozujte v zapojení dle A1 A2 výše.
2) Server dhcp DR vypnout. Wifi DR se zahesluje. Vše doma se pak po připojení na wifi DR nebo zbylé LAN konektory DR nastaví z dhcp přípojky a síť a internet funguje.

Autor:  nimha [ pon led 04, 2010 11:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

Když už jsme u těch domácích routrů, potřeboval bych pro kámošku nějaké podobné zařízení na UPC internet. Bude připojovat stolní comp drátem a pak noťas přes wi-fi. Má podkrovní byt s řadou zákoutí, tak by bylo dobré, aby to celé prosvítilo a nebyl problém se signálem.

Je i nadále jako dobrý považován ten zmiňovaný typ nebo je na trhu něco nového vhodnějšího?

Taky bych se rád dozvěděl nějaké info o tom, jak síťku zabezpečit před sousedy, aby se na ní nemohli napíchnout.

Předem díky za info.

Autor:  odjinud [ ned led 17, 2010 22:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

Jo, taky zvažuju nějakej router, platí pořád jako dobrá nabídka tenhle?

Autor:  simandl [ pon led 18, 2010 13:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

Ahoj
jj stále mají plně vyhovující 2204A
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=26

zabezpečit WPA2 s heslem jak píšu v prvním příspěvku

hezký den

Autor:  simandl [ pon říj 11, 2010 12:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

Doporučuji Vám koupit GETNET GR-724W
má 2x větší propustnost než router od cc&c
info kde ho sehnat je v prvním příspěvku

Autor:  odjinud [ pon led 09, 2012 15:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

Co máme pro "triple play" (NET, IP phone a IP TV na 1 drátu a současně) pro zákazníky u nás ve firmě - D-Link DIR 600. Jí budu cpát do jablonky jeho předchůdce - D-Link DIR 524UP, kterého jsem tady "vyšetřil" z jedné reklamace. Tak uvidíme... ale jak je to jen net, tak je to víceméně každý eth. router, ne?

Autor:  Marek [ ned lis 16, 2014 18:57 ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

Dobrý den, brzy asi budu muset vyměnit domácí router, začíná nějak blbnout. Jsou navrhované tipy v prvním příspěvku stále aktuální?

Děkuji
Marek Cacák

Autor:  simandl [ stř lis 19, 2014 14:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí ROUTER připojený na LAN jablonka.cz

Dobry den,
ano je to aktualni
zdravi
Sima

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/